Download The Nigeria Immigration Service Current Affairs Past Questions Here

Nigerian immigration service-In this article today, i will be writing on the Nigeria Immigration Current Affairs and past Questions which available for download here….Check the Nigeria Immigration Service, NIS Current Affairs, NIS Current Affairs Questions, NIS Current Affairs Questions

It is expected that the screening interview will commence before NIS successful candidates will be shortlisted. So why not grab this amazing opportunity with the examination guide. this will guide you and make You understand how the NIS Current Affairs questions are been set and as well many other examination details too.

Also be informed that the Immigration questions usually covers a wide area which includes the GMAT, the history of Nigeria, the Nigeria current affair, and as well all about Nigeria Immigration Service, the World organizations such as OPEC, UN, ECOWAS, OAU and knowledge, information technology.

Nigeria Immigration Service Current Affairs

1: Which of the following is the core duty of the Nigeria Immigration?

(a) Persecuting offenders

(b) Enforcing of Laws

(c) Issuance of all Nigerian travel documents

(d) Deporting of foreigners

Answer: C

 

2: The NIS was brought out of the Nigerian Police Force (NPF) in

(a) 1946

(b) 1956

(c) 1958

(c) 1964

Answer: C

 

3: The NIS was formally established by the act of parliament in

(a) 1963

(b) 1957

(c) 1964

(d) 1976

Answer: A

 

4: The first African country to introduce E-passport was

(a) South-Africa

(b) Ghana

(c) Liberia

(d) Nigeria

Answer: D

 

5: How many comptrollers general has the NIS gotten since the inception till date?

(a) 10

(b) 12

(c) 8

(d) 15

Answer: B

 

6: The present comptroller general of NIS is

(a) Umar Dahiru

(b) Uhuru Kayidee

(c) Boniface Cosmos

(d) David Parradang

Answer: D

 

7: The first Secretary General of Common wealth was

Options:

(a) George Washington

(b) Tulma Goldie

(c) Arnold Smith

(d) Joseph Garba

Answer: C

 

8: Lagos became a crown colony in

(a) 1862

(b) 1861

(c) 1841

(d) 1886

Answer: A

 

9: The first war 1 was between

(a) 1911-1914

(b) 1914-1916

(c) 1916-1918

(d) 1914-1918

Answer: D

 

10: The western and eastern Nigeria became self governed in

(a) 1959

(b) 1960

(c) 1957

(d) 1956

Answer: C

 

11: The first head of government of Nigeria was

(a) Yakubu Gowon

(b) Aguiyi Ironsi

(c) Tafawa Balewa

(d) Nnamdi Azikiwe

Answer: C

 

12: The first militant president of Nigeria was

(a) Sanni Abacha

(b) Ibrahim Babangida

(c) Aguiyi Ironsi

(d) Yakubu Gowon

Answer:  B

 

13: Nigeria became a republic in

(a) 1963

(b) 1960

(c) 1976

(d) 1961

Answer: A

 

14: The Northern and Southern protectorate was amalgamated in

(a) 1914

(b) 1919

(c) 1921

(d) 1900

Answer: A

 

15: The first Executive president was

(a) Nnamdi Azikiwe

(b) Olusegun Obansanjo

(c) Sheu Shagari

(d) Goodluck Jonathan

Answer: C

 

16: The first colonial governor general of Nigeria was

(a) Tulma Goldie

(b) James Robertson

(c) Huge Clifford

(d) Lord Lugard

Answer: D

 

17: The highest court in Nigeria is

(a) Court of Appeal

(b) Supreme court

(c) Federal High Court

(d) Magistrate court

Answer: B

 

18: ECOWAS was established in ____________ and has it administrative headquarter in

(a) 1967 Lome

(b) 1975 Lome

(c) 1975 Lagos

(d) 1967 Lagos

Answer:

 

19: The first general election in Nigeria was held in

(a) 1959

(b) 1960

(c) 1963

(d) 1999

Answer:  A

 

20: Nigeria practice one of the following system of government

(a) Con-federalism

(b) Unitarism

(c) Paliamentaism

(d) Federalism

Answer: D

 

21: The last colonial governor general of Nigeria was

(a) James Robertson

(b) Jimmy Carter

(c) Lord Lugard

(d) Huge Clifford

Answer: A

 

22: The first Military coup de’tat in Nigeria was in

(a) 1964

(b) 1966

(c) 1960

(d) 1999

Answer: B

 

23: The establishment of states started in Nigeria on

(a) May 27 1967

(b) Feb. 13 1966

(c) April 8 1960

(d) Oct. 1 1960

Answer: A

 

24: The Biafra Civil war was between

(a) 1967-1968

(b) 1968-1971

(c) 1967-1970

(d) 1970-1975

Answer: C

 

25: The national youth service corp was established in

(a) 1960

(b) 1973

(c) 1980

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

(d) 1997

Answer: B

 

26: The Nigeria Police Force belongs to which organ of government

(a) Judiciary

(b) Executive

(c) Legislative

(d) None of the above

Answer: B

 

27: African consist of how many countries

(a) 54

(b) 55

(c) 60

(d) 70

Answer: A

 

28: The Secretary General of OPEC is

(a) Abdulsaleam Kanuri

(b) Abudullahhi El-badri

(c) Utuhu Kamirideen

(d) Philip Effiong

Answer: B

 

29: The current secretary general of United nation is

(a) Ban ki Moon

(b) Trugve Lie

(c) Koffi Anaan

(d) Boustro-Brouste Ghali

Answer: A

 

30: Which of the followingpair of countries consist of the permanent security council of UN

(a) Brazil, Germany, France, USA, China

(b) France, China, USSR, USA, Britain

(c) France,Britain, Brazil, Newzealand

(d) France, Germany, Japan, China

Answer: B

 

31: In order to qualify for the post of President in Nigeria the person must be ………….. And above

(a) 35yr

(b) 20 yrs

(c) 40 yrs

(d) 55yrs

Answer: A

 

32: The name Nigeria coined out of …………………

(a) Niger Forest

(b) Niger Area

(c) Niger River

(d) Niger Textures

Answer: B

 

33: The first Inspector General of the Police Force was

(a) Teslim Balogun

(b) Louis Edet

(c) Ademola Adetokunbo

(d) Elias Balogon

Answer: B

 

34: The current secretary general or commission chairman of Africa union is

(a) Dlamini Zuma

(b) Allasane Quattara

(c) Emeka Anaoku

(d) H. Desategn

Answer: A

 

35: The current president of commission or secretary is of ECOWAS

(a) H.Desategn

(b) Kadre Desire Quedraogo

(c) Allasane Quattara

(d) Ike Ekweremalu

Answer: B

 

36: The headquarter of UN is in

(a) New York

(b) Washington

(c) Geneva

(d) Vienna

Answer: A

 

37: UNO was founded in San Francisco in

(a) 1939

(b) 1914

(c) 1945

(d) 1950

Answer: C

 

38: The first military coup-de’tat in Africa was in

(a) Libya

(b) Liberia

(c) Egypt

(d) Nigeria

Answer: C

 

39: Nigeria became 36 states under the regime of

(a) Olusegun Obasanjo

(b) Sanni Abacha

(c) Ibrahim Babagida

(d) Yakubu Gowon

Answer: B

 

40: The first military head of state was

(a) Yakubu Gowon

(b) Aguiyi Ironsi

(c) Olusegun Obasanjo

(d) Ernest Shonekan

Answer: B

 

41: Oil can be found in one of the following state in Nigeria

(a) Lagos

(b) Anambra

(c) Ondo

(d) Ekiti

Answer: C

 

42: Tin is majorly found in

(a) Jos

(b) Enugu

(c) Kano

(d) Imo

Answer: A

 

43: Oil was first discovered by Shell-BP in Nigeria ………………

(a) Oloibiri

(b) Idanre

(c) Warri

(d) Kabba

Answer: A

 

44: Which of the following may be regarded as a regional organization?

(a) ECOWAS

(b) OAU

(c) UN

(d) OPEC

Answer: B

 

45: The last military head state of Nigeria was

(a) Abdulsaleem Abubakar

(b) Sanni Abacha

(c) Olusegun Obasanjo

(d) Yakubu Gowon

Answer: A

 

46: The name Nigeria was coined by ………………

(a) Flora Shaw

(b) Mary Slessor

(c) Lord Lugard

(d) Juman Goldie

Answer: A

47: The legislature in Nigeria is called

(a) House of assembly

(b) House of lords

(c) National Assembly

(d) House of Representative

Answer: C

 

48: The legislature in Britain is referred to as ………………….

(a) House of common

(b) White house

(c) Congress

(d) Parliament

Answer: D

 

49: Nigeria changed from pounds to Naira in

(a) 1960

(b) 1973

(c) 1959

(d) 1963

Answer: B

 

50: The first Nigeria president to die in office was—–And he died on—–

(a) Murtala Mohammed Feb 13 1976

(b) Sanni Abacha June 8 1998

(c) Ya’ardua May 52010

(d) Aguiyi Ironsi July 29

Answer: C

 

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

MEDIA LIVE copyright: 2017